Cuvânt înainte

Deși trăim într-o societate în care rata de schimb a tehnologiei a ajuns să ne depășească, există domenii care se schimbă mult prea lent față de așteptările noastre. Să luăm de exemplu calculatoarele. Nu există zi în care să nu auzim de noutăți în ceea ce privește viteza, numărul de culori sau miniaturizarea. Nu există zi în care să nu auzim de noi aplicații și de noi domenii în care a fost introdusă informatica. Și totuși, nimic esențial nu s-a schimbat în partea de fundamente. Aceeași arhitectură numerică guvernează întreg spectrul de calculatoare aflate azi pe piață ca și acum jumătate de secol.

În ceea ce privește comunicația om-calculator, lucrurile nu stau cu mult mai bine. Deși nu mai comunicăm folosindu-ne de cifre binare și nici în limbaje apropriate de mașină, comunicăm în continuare folosindu-ne de câteva primitive structurale de tip bucle sau condiții plus directive de calcul și transfer al informațiilor. Abstracții precum programarea logică, funcțională sau orientată obiect nu extind blocurile de bază cu care acționăm asupra mașinii, le fac doar mai accesibile pentru modul nostru de a gândi.

Într-un fel, programarea face exact aceeași greșeală pe care a făcut-o și logica clasică statuând că orice enunț nu poate fi decât adevărat sau fals, fără nici o altă nuanțare. În pasul imediat următor s-au stabilit câteva enunțuri adevărate fără demonstrație și s-a considerat că toate celelalte enunțuri trebuie deduse din ele. Programarea a făcut aceleași presupuneri în ceea ce privește comunicația om-calculator: există câteva primitive funcționale de bază și toată comunicația trebuie să poată fi exprimată cu ajutorul acestora.

În aceste condiții, este normal ca apariția fiecărui nou limbaj de programare să trezească un interes major în lumea informatică. De fiecare dată, sperăm că noul limbaj ne va permite o exprimare mai ușoară, mai flexibilă, mai bogată. De aceea, la apariția fiecărui limbaj de programare care promite să iasă din anonimat, ne grăbim să aflăm care sunt principalele facilități care ni se oferă.

Apariția limbajului Java a fost însoțită de multă publicitate și de mult scepticism. Părerile au variat de la a spune că Java este o revoluție în programarea calculatoarelor și, mai ales, a rețelelor de calculatoare până la afirmații care neagă orice caracter novator al noului limbaj și care pun succesul Java în exclusivitate pe seama renumelui de care se bucură firma Sun și a campaniei publicitare inteligent condusă de marketingul acestei firme.

Indiferent însă de motivul pentru care limbajul Java a ajuns la cota extraordinară de popularitate pe care o simțim cu toții, sentimentul general este acela că Java a devenit deja o realitate și va rămâne așa pentru suficient de mult timp. Suficient de mult pentru a fi interesați să apreciem în cunoștință de cauză care este adevărul despre acest nou limbaj. Oricum, de la apariția limbajului C++, acum mai bine de un deceniu în urmă, nici un alt limbaj nu a înnegrit atâta hârtie și nu a adus atâtea beneficii vânzătorilor de servicii Internet.

Sper ca această carte să ofere suportul de care aveți nevoie pentru a vă putea forma propria părere: avem în față o revoluție sau un alt fapt comun?

Târgu Mureș, 24 aprilie 1996

[cuprins]
(C) IntegraSoft 1996-1998